Tamara Martinova, a műszaki tudo­mány kandidátusa, a Kijevi Csung Jüan Csikung Központ vezetője, az Össz­ukraj­nai Csung Jüan Csikung Egyesület társalapítója, a Csung Jüan Csikungot bemutató könyvek, videó­filmek, tanítási programok társszerzője.

A Kijevi Műszaki Egyetemen tanult, 1969-től 1998-ig az Ukrán Tudományos Akadémia E. O. Paton Elektrohegesztési Intézetében dolgozott. A fő foglalkozásával párhuzamosan 1980–1981-ben az Ukrán Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében parapszichológiát tanult. Néhány évig tagja volt az A. Popov Tudományos Műszaki Társaság elnökségének, a tudat tágítását célzó tanfolyamokat tartott.

1991-ben megismerkedett Hszü Ming-­tang Mesterrel és a Csung Jüan Csikunggal. A rendszer logikus felépítése és teljessége nagy hatással volt rá. Ő lett a Mester első tolmácsa és tanfolyamainak szervezője szerte Ukrajnában és Oroszországban.

1995-ben létrehozta a Kijevi Csikung Egyesületet, és 2003-ig elnöki tisztét is betöltötte. 1993 óta tanítja a Csung Jüan Csikungot a világ különböző országaiban. 1998 óta állandó résztvevője a minden évben Saolinban megrendezett nemzetközi tréningeknek.